“Sürdürülebilir Ä°yilik Ä°çin Anaokulu Modeli” Projesi BaÅŸladı
YürütücülüÄŸünü Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) EÄŸitim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Nalan Kuru’nun yaptığı ‘Erken Çocuklukta Sürdürülebilir Sosyal Duygusal Ä°yi OluÅŸu Desteklemek Ä°çin Bir Anaokulu Model Önerisi’ isimli TÜBÄ°TAK 1001 Projesinin açılış toplantısı gerçekleÅŸtirildi.
​
BUÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Nalan Kuru’nun yürütücülüÄŸünü üstlendiÄŸi ve TÜBÄ°TAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında kabul edilen proje ile sürdürülebilir sosyal ve duygusal iyi oluÅŸu desteklemek için anaokulu modeli yürütülecek. Ä°lk olarak Türkiye genelinde anaokulundaki eÄŸitim beklentilerinin araÅŸtırılacağı çalışmada, beklentiler doÄŸrultusunda genel bir eÄŸitim ÅŸablonu ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bursa’da seçilecek 4 okulda ise projenin pilot uygulaması yapılacak. Toplam 28 ay sürecek projenin açılış toplantısına BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Salih Çepni, Milli EÄŸitim Bakanlığı temsilcileri, okul yöneticileri, akademisyenler, öÄŸretmenler ve öÄŸrenciler katıldı.
​
NÄ°TELÄ°KLÄ° PROJELER ÖN PLANA ÇIKIYOR
​
Açılış töreninde konuÅŸan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversite olarak son yıllarda projeler konusunda ciddi ataklar yaptıklarını vurguladı. Yürütülen çalışmaları artık nicelik olarak deÄŸil, nitelik anlamında deÄŸerlendirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Üniversiteler genelinde sosyal bilimler alanında proje geleneÄŸi maalesef çok yaygın deÄŸil. Göreve geldiÄŸimizde belki eÄŸitim fakültemizde kısmen proje baÅŸvuruları vardı. Ancak diÄŸer fakültelerimiz ve bölümlerimizde hemen hemen hiçbir projemiz yoktu. Bunda geçmiÅŸte çatı kuruluÅŸların meseleye bakış açılarının da sebeplerden birisi olduÄŸunu söyleyebiliriz. Ancak YÖK BaÅŸkanlığımız ve TÜBÄ°TAK’ın yeni yönetimleri ile bu konulara yeni bir vizyon ile bakılması saÄŸlandı. Üniversitemizde de bu anlayış oturmaya baÅŸladı ve bugün bizim için son derece önemli bir projenin baÅŸlangıcını gerçekleÅŸtiriyoruz. TÜBÄ°TAK 1001 projesi her anlamda çok deÄŸerli bir çalışmadır” diye konuÅŸtu.
​
REKTÖR KILAVUZ: DESTEKLER BAÅžARI GETÄ°RÄ°YOR
​
Üniversitenin tarihinde ilk defa TÜBÄ°TAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi projesi koordinatörlüÄŸü almayı baÅŸardığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, proje paydaÅŸları arasında Türkiye’nin çok önemli kurum ve kuruluÅŸlarının bulunduÄŸuna iÅŸaret etti. Pil ve batarya geliÅŸtirme görevini üstlenen bu ekibin toplam 74 milyon TL’lik projeyi yöneteceÄŸini açıklayan Kılavuz; “Yine bu üniversitede ilk defa bir Horizon Europe projesinin koordinatörlüÄŸü alındı. Üstelik sosyal bilimler alanında bu baÅŸarıya eriÅŸildi. Üniversitemiz için son derece önemli bir geliÅŸmedir. Yürütücü olarak ilk kez almayı baÅŸardık. VerdiÄŸimiz destekler, teÅŸvikler ve moral, motivasyon ile son yıllarda çok güzel sonuçlar elde ediyoruz. Akademisyenlerimiz de bu destekler ile gerçek anlamda bilimsel çalışmalar yapmaya ve kendi alanlarında projeler üretmeye gayret ediyorlar. Bu çalışmalardan son derece kıymetli makale ve patentlerin çıkacağına da gönülden inanıyoruz. BaÅŸta Nalan hocamız olmak üzere, projede görev alan tüm ekip üyelerine teÅŸekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyoruz” açıklamasında bulundu.
​
MOTÄ°VASYON ÅžART!
​
EÄŸitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salip Çepni ise konuÅŸmasında üniversitelerin temel görevlerinden birisinin üreten akademisyenleri daha fazla motive etmek olduÄŸunun altını çizdi. TÜBÄ°TAK 1001 Projesi’ni kabul ettirmeyi baÅŸaran Doç. Dr. Nalan Kuru ve ekibini tebrik eden Dekan Prof. Dr. Salih Çepni; “Ben de uzun yıllar bu projelerin içerisinde yer aldım. Ne kadar zor bir süreç olduÄŸunu çok iyi biliyorum. Büyük proje kazanan ve bu alanda çalışmalar yürüten hocalarımızın daha fazla onurlandırılması gerektiÄŸine inanıyorum. Böylesine deÄŸerli çalışmaların sonunda gerçekten kıymetli yayınlar veya makaleler çıkıyor. Bu uzun yolculuklarında hocalarımıza kolaylıklar ve baÅŸarılar diliyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Okul Öncesi EÄŸitim ve Özel ÖÄŸretim Anabilim Dallarının akademik önemine de deÄŸinen Dekan Çepni, bu alanlarda yetiÅŸecek akademisyenlerin de kendileri için son derece kıymetli olduÄŸunu söyledi.
​
PROJE KOORDÄ°NATÖRÜNDEN ÖZEL TEÅžEKKÜR
​
Hazırlanan çalışmanın detaylı bir sunumunu yapan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nalan Kuru da kendilerine bu süreçte destek olan ailesi baÅŸta olmak üzere, tüm üniversite ve fakülte yöneticilerine teÅŸekkür etti. Doç. Dr. Nalan Kuru, sunumun ardından ekibiyle birlikte Türkiye genelinde proje çaÄŸrısını paylaÅŸtı.
Projenin yurt dışı danışmanlığı görevini üstlenen Louisse Gilbert de video konferans ile toplantıya katılarak tüm ekibe baÅŸarı dileÄŸinde bulundu.